Отидете на:

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ НА ПРЕГРАДНИТЕ СТЕНИ - КОМПОНЕНТИ

Част 1. Роля на компонентите
Тази статия представлява дискусия по тема, също толкова важна, колкото и пожароустойчивостта на системите от гипсокартон, а именно звукоизолацията. В тази първа статия подробно ще опишем начините за подобряване на звукоизолацията на преградните стени от гипсокартон, като вземаме предвид техните компоненти. Бъдещите статии ще бъдат за важността на детайлите на периметъра в цялостното изпълнение на звукоизолацията.

Както знаете, класическите преградни стени се състоят от гипсокартон от двете страни на метална конструкции с минерална вата във вътрешната част.

На картинката по-долу можете да видите двата основни начина за движение на звука през подобни преградни стени. 1. пространството между отворите (панели-вътрешна кухина-панели) и 2. през CD профилите (панели-CD профили-панели).
Article 1
Пътеки за предаване на звука през преградна стена тип D

Подобряването на звукоизолацията на преградна стена от гипсокартон изисква висок индекс на редуциране на звука в децибели [dB].
Има няколко начина за подобряване на качествата на звукоизолацията:
- Избор на висококачествен гипсокартон
- Поставяне на минерална вата в преградните стени
- Увеличаване на центъра на CD профилите на преградните стени

Важността от акустични панели в преградните стени

Видът на гипсокартона, който бихме могли да използваме в конфигурацията, оказва влияние върху звукоизолацията, и по-конкретно влияе неговата маса в комбинация с механичните му характеристики.
Например същата конструкция на преградната стена има различен индекс на звукоизолация, когато се използва NIDA Standard, в сравнение със звукопоглъщащия гипсокартон NIDA Acoustic. В конфигурацията по-долу разликата е 4 dB. С възможността за избор на премиум панели, например LaDura, стойността на Rw (претеглен индекс на изолация от въздушен шум) се увеличава с приблизително 6 dB. В допълнение към това предимство, LaDura предоставя ударо- и пожароустойчивост.

Минерална вата в преградните стени

Вторият компонент, който оказва благоприятно въздействие върху звукоизолацията на преградни стени, е минералната вата (стъклената вата).
При сравнителен анализ на конкретна конфигурация преградната стена, съдържаща минерална вата, е с приблизително 9 dB по-ефективна. Siniat препоръчва стъклената минерална вата с плътност между 10 и 15 кг/м3. Тя се закрепя със самозалепващи се метални скоби (залепени към гипсокартона). Също така, съотношението вата-въздух във вътрешната кухина на преградната стена трябва да бъде в окончателен вид, тъй като минералната вата може да има две роли: звукопоглъщаща и звукоизолираща. Ако слоят минерална вата е с плътност 50 мм и е поставен в кухина от 75 мм, той ще има звукопоглъщаща роля. Ако минералната вата запълва цялата вътрешна кухина на преградната стена, тогава тя се превръща в звукоизолатор. 

Article 2

Вторият компонент, който оказва благоприятно въздействие върху звукоизолацията на преградни стени, е минералната вата (стъклената вата).
При сравнителен анализ на конкретна конфигурация преградната стена, съдържаща минерална вата, е с приблизително 9 dB по-ефективна. Siniat препоръчва стъклената минерална вата с плътност между 10 и 15 кг/м3. Тя се закрепя със самозалепващи се метални скоби (залепени към гипсокартона). Също така, съотношението вата-въздух във вътрешната кухина на преградната стена трябва да бъде в окончателен вид, тъй като минералната вата може да има две роли: звукопоглъщане и звукоизолация. Ако слоят минерална вата е с плътност 50 мм и е поставен в кухина от 75 мм, той ще има звукопоглъщаща роля. Ако минералната вата запълва цялата вътрешна кухина на преградната стена, тогава тя се превръща в звукоизолатор.
Article 3
Влиянието на центъра на CD профилите на преградните стени

Последният аспект, който оказва влияние върху индекса Rw за преградна стена, може би с най-малка важност, е центърът на CW профилите.
 Също така, като анализираме извънредните случаи, при които профилите могат да бъдат на разстояние 30 до 60 см, звуковата симулация показва разлика от 1 dB.

Техническият отдел на Siniat е на ваше разположение за всякакви технически въпроси относно звукоизолацията на преградните стени. Попълнете нашата форма за технически въпроси и ще получите отговор в рамките на 2 работни дни.

Вижте и други статии в бюлетина