Отидете на:

ЛЕКИ ФАСАДИ AQUABOARD НА ЛЕТИЩЕТО В БАКЪУ


(Международно летище „Джордже Енеску“ в Бакъу - пътнически терминал)
Леките фасадни системи се използват все по-често за сгради, поради множеството им предимства пред традиционните системи. Един скорошен проект в тази категория е пътническият терминал на международното летище „Джордже Енеску“ в Бакъу, където беше използван гипсокартон AquaBoard.
Системите AquaBoard, използвани в изграждането на фасадите, бяха:
> многослойни топлоизолационни преградни стени с два слоя метални конструкции
> външни софити, хоризонтални и наклонени
> извити повърхности, директно покрити
Тези фасади отговарят на следните основни проектни изисквания:
> устойчивост на огън съгласно разпоредбите на Плана за противопожарна безопасност
> непрозрачен облицовъчен материал, тъй като фасадите са разположени до пистите
> тегло (възможно най-малко)
> капацитетът на системата да компенсира вертикалните деформации на покривното ниво
> гъвкавост на системата
> възможност за огъване на плоскостите
Термоизолационните преградни стени бяха изградени в многослойна система с два слоя метална конструкция и минерална вата като външният гипсокартон AquaBoard представляват опора за системата с директно измазване (лепило на циментова основа, мазилка или декоративна боя).
Монтажът на системата върху сградата се извършва единствено с облицовка AquaBoard на външната част на носещите елементи на сградата, така че първият слой термоизолация да бъде непрекъснат по височината на сградата.
Технологичните фуги на фасадите AquaBoard са разположени хоризонтално на максимум 15 м и вертикално на 6 м. Тези гъвкави фуги са необходими, за да се предотврати разпъването или свиването в директно фиксираната система при температурни разлики.
Хоризонталните фуги на нивото на първия етаж бяха направени с хидроизолационни продукти и системи, позволяващи компенсация на изместването (водоустойчива еластична лента и лепило, съвместими с носещата повърхност). Конструкцията на фасадата се поддържа от U-образни метални греди. Важен аспект при фугите беше дифузионното фолио и пароизолацията, монтирани без фуги в сгъната система.
Конфигурацията на конструкцията на фасадната устойчивост е различна в зависимост от междуосието и действието на вятъра; профилите са изработени от поцинкована стомана DX51 с дебелина 2 мм.
Беше обмислено приспособяването на фасадната система на покривно ниво и възможната вертикална деформация на покрива чрез използване на специални UW профили с дебелина 2 мм. Подобни вертикално плъзгащи се скоби са необходими за предотвратяване на допълнително натоварване на неносещи компоненти, чрез което се избягва локалната или цялостна ерозия.
Хоризонталните и наклонените външни софити бяха направени с обикновена термоизолационна облицовка на системата AquaBoard. Поради силното въздействие на вятъра (налягане и засмукване), облицовъчната система директно се поддържа от конструкцията на сградата, тъй като типът система Нониус не отговаря на изискванията за стабилност (огъване).
Въпреки че гипсокартонът AquaBoard има степен на водопоглъщаемост под <3%, той може да се огъне. Минималният радиус на огъване е 1,5 м; огъването става в надлъжна посока. Методът на огъване включва подреждането на плоскостите върху извита опора, масивно овлажняване и симетрично натоварване с тежести.
Фасадите бяха завършени със системи от гипсокартон в интериора; преградни стени тип D със и без пожароустойчивост, високи преградни стени тип SL и окачени тавани. Всичко това беше съчетано с може би най-важния аспект: техническата и търговска поддръжка, осигурена от Siniat, особено за този проект. Всеки проект може да използва преимуществата на подобна поддръжка. Свържете се с нас за проектите, по които работите, без значение от тяхната сложност.

Вижте и други статии в бюлетина