Звукоизолация към съседите...

Колко от нас не са се оплаквали поне един път от шума от съседите и не са искали да направят звукоизолация към тях. Животът в градовете все по-често означава закупуване на апартаменти в стари или нови блокове. А ако „имате късмет” съседите Ви да са шумни, със сигурност сте един от тези, които търсят решения за звукоизолация. Това е така, защото в старите блокове изискванията за акустичен комфорт не са били толкова високи, колкото са сега, а за съжаление, в някои нови блокове са пренебрегнати акустичните характеристики и качеството на използваните продукти.

Какво е звукът ... От съседите (шумът)

Всеки звук предполага източник на излъчване (съседите до Вас или съседите отгоре) и приемник (Вие).

Звукоизолация към съседите...

Звуците са вибрациите на източника, предадени по въздуха или през някакво вещество. Силата на вибрациите се измерва в децибели (dB), а колкото са по-силни произведените вибрации, толкова повече са децибелите, което води до увеличаване на слуховия дискомфорт. Но увеличаването на силата с 3 dB ще бъде възприето от ушите Ви като удвояване на нивото на шума: ако всяка от две близки една до друга коли произвежда шум със сила 70 dB, общият шум не е 140 dB, а 73 dB!

За да добием представа за нивата на шум, ето няколко примера:
0 dB - тишина (прагът на чуваемост)
30 dB - говорене шепнейки
65 dB - оживен разговор, телевизор (праг на умора – появява се дискомфорт)
75 dB - крясъци, аспиратор
80 dB - много интензивно движение на автомобили (рисков праг – шумът започва да става вреден за човешкото ухо)
90 dB - лаене на голямо куче (праг на опасност – раздразнение, шумът е дразнещ)
100 dB - клаксон
110 dB - сирена на линейка
120 dB - излитане на самолет на разстояние 100 м (праг на болка – над този праг е възможно изгубване на слуха)

Ефективност на звукоизолацията

Повечето от исканията за звукоизолация идват от страна на хора, които желаят да не бъдат безпокоени повече от шумовете на съседите. Но трябва да се има предвид, че най-ефективната звукоизолация става при източника, т.е. в помещението, където се произвежда шумът, при съседите. Но тъй като не можете да им наложите да обновят апартамента си заради Вашия акустичен комфорт, трябва да прибегнете към други начини за звукоизолация: стени от звукоизолиращ гипсокартон или тавани за звукоизолация.

Звукоизолация в дома Ви (приемника) може да се постигне само ако шумът се контролира по пътя на разпространението (стена, таван) по практичен начин. Трябва също така да се има предвид, че изборът на всеки метод за звукоизолация включва разместване на вътрешното пространство.

Звукоизолация към съседите на горния етаж

Ходенето на токчета, разместването на мебели, тракането на предмети са шумове от удар. Те се предават от горе надолу, през тавана. Съществуват две общи решения за намаляване на тези шумове:

  • Съседът отгоре да си построи „плаващ” под (т.е. да излее замазка върху еластичен слой – обикновено от екструдиран полистирен – така че замазката да не е в пряк контакт със стоманобетонната плоча).
  • Вие да си изолирате акустично тавана по традиционните начини. Малко е вероятно съседът отгоре да се съгласи да си направи „плаваща” плоча и затова ще трябва да използвате втория метод.

Окаченият таван от гипсокартон, който Ви препоръчваме, се състои от:

  • Плоскости от гипсокартон NIDA Acoustic – много високата плътност на гипсовата сърцевина допринася значително за намаляване на шума; колкото по-голям е броят на слоевете плоскости, толкова по-ефективна е звукоизолацията. В специални случаи таваните от гипсокартон могат да имат до 4 слоя плоскости от гипсокартон.
  • Окачвачи Phoni Light за окачване на окаченият таван към бетонната плоча - специални окачвачи, които благодарение на еластичната си част поемат вибрациите, които биха били предадени при директно закрепване на метал върху метал (окачвач - метален профил).
  • Минерална вата с висока плътност (10-15 кг/м³) - наличието на минерална вата може да доведе до подобряване на акустичните характеристики на системата от гипсокартон с 9 dB; по-голямата дебелина на слоя минерална вата подобрява звукоизолацията.
  • Колкото е възможно по-голяма кухина - това е пространството между плочата и окачения таван. Въздухът в това техническо пространство спомага за повишаване на звукоизолацията.
Звукоизолация към съседите...
  1. Механично закрепване
  2. Стоманобетонна плоча
  3. Окачвач Phoni Light
  4. Минерална вата
  5. Метални профили CD60 (двойна конструкция)
  6. Плоскости от гипсокартон 2 x NIDA Acustic 12,5mm

Звукоизолация към съседите до вас

Празненствата, говоренето на висок глас, телевизията или почистването с прахосмукачка произвеждат шумове, които се предават хоризонтално през стените. За да намалите силата на шума, можете да избирате между:

  • Свободно стояща облицовка на общата стена със съседите
  • Облицовка с механично закрепване към общата стена

Тези видове облицовъчни системи се предлагат и с предимството за изравняване на конструкивните стени в допълнение към звукоизолацията. Те предполагат изграждане на метална конструкция между стената и плоскостите от гипсокартон. Разликата е в използването на механични крепежни елементи, тоест захващането на металната конструкция към съществуващата стена.

Свободно стоящата облицовка от гипсокартон за звукоизолация, предлагана от нас, се състои от:

  • Плоскости от гипсокартон с високи акустични характеристики. Тъй като става дума за стена, плоскостите LaDura са много подходящи: предлагат звукоизолация, устойчивост на удар и висока твърдост, което прави възможно монтирането на окачените тела директно към плоскостта.
  • Метални профили – носещи профили CW50, фиксирани между водещите профили UW50 (при механично закрепени плоскости трябва да се използват профили CD60 и водачи UD30).
  • Минерална вата с висока плътност, монтирана между профилите.
  • „Буферно пространство” между стената и металната конструкция, предназначено за поглъщане на шума.

При облицоване с механично закрепване към стената трябва да се използват и:

  • Акустични скоби (метални окачвачи с гумена част), използвани за захващане на металната конструкция към стената; те имат подобна роля на окачвачите Phoni Light при окачените тавани.
Звукоизолация към съседите...
  1. Метални профили – водещи: 1.1. Профил NIDA Metal UW (за свободно стояща обшивка - случай (1) ) 1.2. Метален UD профил NIDA (за механично закрепена обшивка - случай (2) )
  2. Метални профили - носещи: 1.2. Профил NIDA Metal CW (за свободно стояща обшивка - случай (1) ) 2.2. Метален CD профил NIDA (за механично закрепени плоскости - случай (2) )
  3. Минерална вата
  4. Самозалепваща се уплътнителна лента
  5. Крепежни елементи
  6. Гипсокартон 1xNIDA Acoustic 12,5 мм
  7. Гипсокартон 1xLaDura 12,5 мм
  8. Конструктивна стена
  9. Акустичен окачвач (за механично закрепване)

Елементите, които са от значение в акустичните системи

Във всички системи от гипсокартон, в мястото на всяко закрепване (скоби, окачвачи, винтове, захващане на металните профили към структурните елементи) могат да се образуват акустични мостове. Това са места, където звукът "преминава" лесно от едната страна на другата поради твърдата връзка между елементите. Но акустичните мостове могат да бъдат избегнати, като се използват правилните компоненти: самозалепваща се уплътнителна лента при контакта на метални профили със структурни елементи, а също и окачвачи с гумени части (акустични окачвачи, окачвачи Phoni Light).

Резултати: подобряване на акустичните характеристики с 41%, респективно 36%

С помощта на програма за акустична симулация сравнихме два случая за всяка ситуация: шумове във вертикална и шумове в хоризонтална посока.

При шумовете във вертикална посока, през тавана, анализирахме:

• акустичните характеристики в общия случай: стоманобетонна плоча с дебелина 12 см (случай 1) • акустичните характеристики на препоръчваната от нас система с обикновени окачвачи без еластична част (случай 2) и с окачвачи Phoni Light (случай 3).

Резултатите показват подобряване на акустичните характеристики с 33% при използването на окачвачи без еластична част и с 41% при използването на окачвачи Phoni Light.

Звукоизолация към съседите...

При шумовете в хоризонтална посока през стените от гипсокартон анализирахме:

  • акустичните характеристики в общия случай: стена от зидария с дебелина 25 см (случай 1)
  • акустичните характеристики на препоръчваните от нас системи: обшивка с механично закрепване (случай 2) и свободно стояща обшивка (случай 3).

Резултатите показват 36% подобряване на акустичните характеристики при механично закрепване с акустични окачвачи и 53% при свободно стояща обшивка.

Звукоизолация към съседите...

Така че можете успешно да използвате гипсокартонните системи Siniat за изолиране от шумните съседи.

< Back

 

 

Иновативни, интелигентни и ефективни решения

Тествани и сертифицирани решения

Ангажиран с устойчиво строителство