9 грешки при обработката на повърхността на гипсокартона

В тази статия не само ще покажем какви са грешките при обработката на повърхността на плоскостите от гипсокартон. Ще Ви посъветваме какво да направите, за да ги избегнете. Благодарение на тези препоръки, преградните стени, окачените тавани и други елементи от гипсокартон ще имат гладка повърхност. Край на пукнатините в местата на съединяване!

Грешка №1: неподходяща подготовка на повърхността

Решение: Плоскостите с фабрично скосени ръбове трябва внимателно да се почистят от прах. Изобщо да не остане прах. А отрязаните ръбове трябва да се навлажнят с вода.

Грешка №2: използване на неподходяща фугираща шпакловка

Решение: За да избегнете риска от използване на неподходящи материали, трябва да използвате фугиращата смес, която е част от цялостната система на гипсокартона. Няма значение дали използвате лента, армирана със стоманена нишка или обикновена лента. И при двете трябва да се използват продуктите от системата NIDA: NIDA Professional или NIDA Professional Fresh. И не забравяйте, че трябва да се спазват правилата за разбъркване и нанасяне на смесите, които са изписани на торбите. Не всички продукти имат еднакви характеристики, така че е добре да ги прочетете отново.

Грешка № 3: неправилен избор на армирана лента

Решение: За фугиране на гипсокартона е добре да използвате фугираща лента от хартия или от стъклени влакна (стъклофибърна лента). Лентата от стъклени влакна се използва в мокри системи (бани, кухни и др.). Хартиената лента осигурява най-добра здравина на фугата, но използването й включва малко повече работа: тя трябва да се навлажни преди нанасяне. След малко практика с нея използването ѝ е също толкова просто. Но резултатите са по-добри, отколкото със самозалепваща се лента. И с времето се появяват по-малко пукнатини.

Грешка № 4: прекалено ниска или прекалено висока температура в помещението

Решение: Минималната температура, при която може да започне запълването на фугите на плоскостите, е +10 °С. Температурата трябва да остане постоянна и не може да се променя значително до пълното изсъхване на фугиращата смес. През зимата е препоръчително да се извършва фугиране в сгради, в които е включена отоплителната система.

Грешка № 5: прекалено ниска или прекалено висока влажност на въздуха

Решение: Запълването на фугите трябва да се извърши след приключване на другите мокри работи (мазилки, замазка и др.). Бързите промени на влажността в помещението по време на съхнене на фугиращата смес са една от най-честите причини за появата на пукнатини.

Грешка № 6: бързане при нанасянето на фугиращата смес

Решение: С помощта на стоманена маламашка трябва внимателно да запълните фугата между плоскостите с фугираща смес. Сместа се нанася върху фугата с напречни движения на маламашката, за да се избегне образуването на кухини под тънкия слой замазка. Всеки следващ слой може да се нанася след изсъхване на предишния. Информацията, предоставена на опаковката на комбинираната смес, трябва да се спазва стриктно - както при подготовка, така и при нанасяне на фугиращата смес.

Грешка № 7: грешен избор на вида на шпакловката

Решение: Като цяло "стандартното покритие" е достатъчно. Тоест, шпакловане само на надлъжните и напречните фуги между плоскостите от гипсокартон. Въпреки това, ако плоската страна на гипсокартона е успоредна на източника на светлина, такова шпакловане може да бъде неефективно. Например стената, перпендикулярна на стъклените фасади или прозореца на балкона, стената, върху която ще бъдат фиксирани аплици със светлина, насочена нагоре или надолу и т.н. Светлината, която се „плъзга” по шпаклованата повърхност, прави видими всякакви неравности, които не биха били видими при стандартни условия на осветление. Тези участъци по стената или тавана трябва да бъдат установени преди започване на работа и около тях цялата повърхност на плоскостта от гипсокартон трябва да бъде шпаклована.

Грешка № 8: липса на дилатационна фуга в елементите на конструкцията

Решение: На всеки 15 м трябва да се оставя дилатационна фуга между плоскостите от гипсокартон, от които е изградена преградната стена и окаченият таван. В сглобяемите сгради трябва да има дилатационна фуга на всеки 10 м.

Грешка № 9: неправилно съхранение на плоскостите от гипсокартон

Решение: Шпакловането на влажни плоскости от гипсокартон е често срещана причина за пукнатини на фуги и други проблеми, които се появяват в конструкциите от гипсокартон. За да ги избегнете, е необходимо да съхранявате плоскостите от гипсокартон на закрито, особено през есенно-зимния период. След това, когато трябва да бъдат монтирани, те трябва да престоят на подходящо място най-малко 48 часа преди монтажа. Гипсокартонените плоскости трябва да се поставят хоризонтално върху палети или дървени подпори, поставени на максимално разстояние от 35 см. Сега, когато знаете всички тези "тайни", няма да имате проблеми с пукнатини или трудно шпакловане на фугите на гипсокартон. По всякакви други въпроси вече знаете - ние сме тук, за да помогнем. Свържете се с нас, когато имате нужда.

< Back

 

 

Иновативни, интелигентни и ефективни решения

Тествани и сертифицирани решения

Ангажиран с устойчиво строителство