Облицоване с гипсокартон чрез залепване в 10 стъпки

Плоскостите от гипсокартон NIDA са идеални за облицовки и преградни стени. Особено когато ремонтът трябва да се извърши за кратко време и без мокри работи. Облицоването с плоскости от гипсокартон намалява праха до минимум. Алтернативата е използване на класическа мазилка. Но при нея се образува прах в процеса на шлайфането, което се извършва при изравняване на измазаната стена.

Забележки:

Основата, върху която ще бъдат поставени плоскостите от гипсокартон, трябва да може да ги носи, да бъде стабилна, да не е изложена на замръзване или дъжд и да бъде изолирана от влага. Лепенето на топки от гипс не може да се използва за покриване на наклонени или хоризонтални повърхности, т.е. тавани. Съществуват два класически метода за монтаж на плоскостите от гипсокартон:

  • Закрепване на гипсокартона с лепило на гипсова основа - за това ще говорим в тази статия.
  • Закрепване на гипсокартонените плоскости върху стоманена конструкция.
    Как се монтират правилно плоскостите от гипсокартон чрез залепване:

Стъпка 1 Подготвяне на стената

Преди облицоването с лепене на плоскостите, трябва да бъдат изпълнени два етапа:

  • внимателно почистване на повърхността на стените от прах или други остатъци от материали.
Облицоване с гипсокартон чрез залепване в 10 стъпки

Стъпка 2

Цялата повърхност на стената, където ще се прави облицовката с плоскости от гипсокартон, трябва да бъде грундирана. Това е единственият начин да се получи равномерна абсорбция по цялата основа. На този етап си струва да се използват грундовете от семейство Siniat. ADERA Primer Universal (универсален грунд ADERA) се използва за грундиране на вътрешни пространства, за регулиране на абсорбирането на силно абсорбиращи повърхности. А грунд ADERA Betoprimer се използва за подобряване на адхезията върху бетонни повърхности.

Стъпка 3

Изчаква се грундът да изсъхне

Стъпка 4

Изрязват се плоскостите от гипсокартон NIDA Standard 9,5 mm или NIDA Standard 12,5 mm с около 15 mm по-къси от височината на стената, която ще се облицова. Така се осигурява пространство за разширяване между пода и тавана. Измерват се и се изрязват всички места за електрически контакти с помощта на електрически или ръчен трион.

Стъпка 5

Следва приготвянето на лепилото за плоскостите на основата на гипс. С увереност препоръчваме NIDA Boardfix. Следва да се има предвид, че лепилото трябва да бъде приготвено според информацията на опаковката. Винаги се разбърква с помощта на електрическа бъркалка. Не забравяйте, че лепилото се разбърква на ниска скорост, за да не навлиза въздух в сместа.

Облицоване с гипсокартон чрез залепване в 10 стъпки

Стъпка 6

Нанасяне на гипсовото лепило на топки за облицоването на стената. Разстоянието между топките трябва да бъде 60 см за плоскости от гипсокартон 12,5 мм и 40 см за плоскости от гипсокартон 9,5 мм. Гипсовите топки трябва да са с диаметър около 10-15 см, а разстоянието между тях в един ред да е около 30 см.
Около прозорците се нанася лепило за гипс върху цялата повърхност на ивици гипсокартон с помощта на шпакла или назъбена маламашка и се залепват.

Стъпка 7

След като гипсовите топки бъдат нанесени, започва облицоването, като плоскостите от гипсокартон се залепят към стената. Отдолу се поставят дистанционни подложки (може да се използват вече ненужни парчета от гипсокартон).

Облицоване с гипсокартон чрез залепване в 10 стъпки

Стъпка 8

Проверява се вертикалността на облицовката с помощта на дълъг нивелир. Поставя се на височината на плоскостите от гипсокартон. Не забравяйте, че вертикалността на плоскостите може да се коригира само в течение на 25 минути след закрепването им към стената. След този период гипсовото лепило започва да се втвърдява. Опитът да бъдат преместени по-късно може да доведе до отлепване или дори до счупване на плоскостите от гипсокартон. След като залепващата смес изсъхне, се проверява отново поставянето на плоскостите от гипсокартон върху стената с помощта на нивелира.

Облицоване с гипсокартон чрез залепване в 10 стъпки

Стъпка 9

След залепването на гипсокартонените плоскости върху стената следва шпакловането на фугите между тях (в местата на съединяване на плоскостите). За безупречни резултати използвайте гипсова шпакловка NIDA Professional или Nida Professional Fresh, и лента за фуги NIDA. Ние препоръчваме свързващи ленти от хартия или от стъклофибър.

Стъпка 10

Готово! Така подготвената повърхност е готова за довършителни работи. Сега можете да бъде боядисана или покрита с тапети. Още една облицовка от гипсокартон, направена като по учебник!

Внимание!

По време на монтажа на плоскостите от гипсокартон трябва да се осигури постоянна влажност и температура на въздуха. Всички мокри работи (напр. изливане на замазки) трябва да са вече завършени. Минималната температура по време на монтажа е +10 °C. Много е важно да се избягват и резки промени в температурата.

< Back

 

 

Иновативни, интелигентни и ефективни решения

Тествани и сертифицирани решения

Ангажиран с устойчиво строителство